Nieuw leven ontdekt?! Wonderen bestaan overal

 

Op een vreemde planeet vinden ontdekkingsreizigers, ver van huis en haard, een stof. Het blijkt een levende stof. Het is nooit hetzelfde en past zich voortdurend aan. Het ‘leest’ zijn omgeving en het verandert daarop meteen van samenstelling. Deze stof vormt voortdurend een harmonisch geheel met zijn omgeving. De levende stof verbindt zich met je en begint met je te communiceren. Verandert er iets in jou? De stof past zich aan de behoefte die jij hebt aan. Jij hoeft er zelf niets aan te doen. De kracht van deze stof is ongekend, de onderzoekers komen erachter dat het ze kan verwarmen wanneer ze het koud hebben, ze beter maakt wanneer ze ziek zijn en dat het ze kalmeert wanneer ze stress ervaren. Het buitenaardse organisme deelt zelfs zijn eigen cellen met je. Het helpt je groeien en aanpassen aan onbekende omstandigheden. Cellen die in jouw lichaam uitgroeien tot je eigen cellen. En er is geen enkel vreemd organisme precies hetzelfde, elk wezen dat ze tegenkomen is volkomen uniek. Net zoals de mens die ze heeft ontdekt.

De ontdekkingsreizigers zijn verrukt, ze nemen het mee terug naar de aarde en de wereld staat op zijn kop. Is er voor het eerst buitenaards leven ontdekt?

 

Eenmaal terug op aarde wil iedereen dit wonderbaarlijke stofje zelf hebben, talloze fabrieken proberen het te kopiëren, maar zonder resultaat. Dat kan natuurlijk ook niet, want hoe creëer je een uniek levend organisme? We zijn toch ook niet in staat uit eigenhandig een vis of een plant uit te vinden? Of zelfs een mens? Het is de natuur en dat maak je niet, dat is er. In al zijn wonderlijke verscheidenheid.

 

Klinkt als een soort sprookje vind je niet? Toch is het dat niet. Ja wonderlijk is het zeker, magisch zelfs. Maar het is niet verzonnen, het bestaat hier op gewoon op onze aarde. Sterker nog het is een stof dat kan leven in jou.

 

Moedermelk, meer dan voeding

 

Er vindt via de borstvoeding belangrijke informatieoverdracht plaats tussen jou en je baby. Als hij ziek is, dan zitten er meer cellen in die zijn immuunsysteem een boost geven en in een periode van sterke hersengroei is de concentratie van vetzuren sterker. Jouw melk heeft een directe invloed op het immuunsysteem van je kleintje en daardoor is de gevoeligheid voor infecties minder. Jouw melk is nooit hetzelfde en past zich de hele tijd aan de behoeften van je baby aan. Geheel automatisch, hoef je helemaal niet over na te denken. Je baby kan zelf aangeven wanneer hij het nodig heeft. Twee keer in het uur of één keer per middag. De hele borstvoedingsperiode regelt hij zelf. Wat hij niet doet is zich aan schema’s houden. Klokkijken leert hij pas jaren later namelijk. Hij luistert nu gewoon naar zijn intern verankerde drang tot eten en geborgenheid zoeken.

 

Als je denkt aan iets moeten opeten wat nog leeft dan krijg je waarschijnlijk niet erg prettige kriebels in je buik. Maar gezien de samenstelling, de functie, de rijke biologische ingrediënten en de cellen die je melk bevatten, moet je het eigenlijk zien als een levende stof. Zo bevat moedermelk cellen die zorgen voor de communicatie tussen jou en je baby. De cellen heten miRNAs en er zijn wel 386 verschillende soorten. Er moet nog veel extra onderzoek gedaan worden, maar nu al blijkt dat ze verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen cellen en de regulatie van het immuunsysteem. Zo bepalen deze cellen welke stamcellen waarheen moeten en tot welke cellen ze moeten uitgroeien.

 

Moet je je toch eens voorstellen: in jouw melk zitten cellen die jouw lichaam laten communiceren met het lichaam van je baby. Wanneer ze een infectie detecteren, zorgen ze ervoor dat er meer infectievechtende cellen in je melk komen om je baby te helpen gezond te blijven. Maar dat niet alleen: via jouw melk vindt een continue informatie-uitwisseling plaats; hoe voelt de baby zich, wat heeft hij nodig?

 

Uit: ‘Wat baby’s nodig hebben’, 2019

 

Meer dan voeding alleen

Moedermelk is zoveel meer dan voeding. Het is één van de belangrijkste manieren van communiceren tussen jou en je baby. En ik vind het zó belangrijk dat elke moeder de juiste kennis krijgt, zodat ze, ten eerste zelf kan bepalen, én dat ze zich goed kan voorbereiden op de borstvoedingsperiode.  Al vanaf het prille begin van de Oerzacht Academy wist ik dat ik in ieder geval een steengoede borstvoedingscursus wilde aanbieden. Eén die volledig is en helemaal past binnen de waarden van Oerzacht. Lisette van @deborstvoedingspraktijk heeft precies de cursus gemaakt die ik voor ogen had, nee eigenlijk overtrof hij dit nog. Dit is de cursus geworden die ik zelf had willen volgen in plaats van de suffe (en vreselijk saaie!) cursus in het ziekenhuis. Het had me zoveel gestuntel gescheeld in het begin! Ik ben Lisette dan ook zo dankbaar dat zij haar kennis op zo’n mooie manier heeft willen delen. Want iedere moeder mag de kans krijgen om de borstvoeding te laten slagen. Want kennis over waarom borstvoeding zo belangrijk is voor baby’s is één ding, maar de vaardigheden in huis hebben om het avontuur te laten slagen is minstens zo belangrijk.

 

Bestel cursus
  • Deel via

Lees ook

Borstvoeding in de kraamweek

De kraamweek is een week waarin ontzettend veel gebeurt. Je bent net bevallen, je bent moeder geworden, je hebt de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven, er is een kleine baby die je nog moet leren kennen, je zit vol hormonen […]

Geef mijn kinderen lucht om te leven, vrijheid o...

Waarom ik met mijn gezin gevlucht ben uit Nederland   Ik zit in het gras, de kopjes van honderden gele bloempjes bewegen mee met de wind. Het geluid van kleine lichte vogeltjes, die ik niet zie, maar die overal om […]

Wat zijn darmkrampjes eigenlijk en is er een opl...

Darmkrampjes kunnen de eerste maanden van het ouderschap doen veranderen van roze wolk naar donkergrijze donderbui. Je kindje met pijn zien, kan je wanhopig maken en niet te vergeten erg onzeker. Wat zijn darmkrampjes eigenlijk en is er een oplossing […]