Hoi Melanie,

Mijn zoontje van 15 maanden is enorm dubbel op het vlak van prikkels (altijd al geweest). Enerzijds zoekt hij ze op. Zo zal hij in ieders armen springen, alle ruimtes waar we met hem komen verkennen van onder tot boven … Anderzijds kan hij zichzelf absoluut niet tot rust brengen en kan hij geweldig overprikkeld zijn. ‘s Middags heeft hij nooit moeite met inslapen. We leggen hem in bed, houden even zijn vinger vast en wups hij valt in slaap. De avonden zijn echter een heel ander verhaal. Hoe komt dat toch? We krijgen hem niet in zijn bed weggelegd. We kruipen er dan mee in een tweepersoonsbed. Hij rolt en tolt dan het hele bed rond. Komt dan weer dicht bij ons liggen om met zijn handen te prutsen aan onze handen tot hij ‘ontprikkeld’ is. Het is echt afstoten en aantrekken ‘s avonds. Hij valt dan in slaap en dan leggen we hem weg. ‘s Nachts wordt hij ook nog vaak wakker, soms na 2 uren en soms al naar de ochtend toe. Als we hem niet binnen een paar minuten tot rust krijgen, dan nemen we hem bij ons in bed. We zijn vaak gewoon te moe. Helpen we hem met dit te doen of niet? We vinden het momenteel zelf niet zo erg om hem bij ons in bed te hebben. We vinden het lastiger dat hij niet in slaap kan vallen.

Bedankt alvast.

Lieve groeten, Eline

Mijn antwoord

Beste Eline,

Baby’s worden geboren op een moment dat ze nog lang niet uitontwikkeld zijn. Dat geeft ze de uitgelezen kans om zich helemaal aan te passen aan de unieke omgeving waarin ze geboren worden. 

Eigenlijk is elke baby veel gevoeliger voor de omgeving dan zelfs de meest gevoelige volwassene die je kent.

Alle indrukken zijn nieuw en laten daardoor letterlijk een grote indruk achter bij je baby. Want nieuwe ervaringen zijn zeer belangrijk voor ons zenuwstelsel. En baby’s ervaren de hele dag door zóveel nieuws dat hun zenuwstelsel op een gegeven moment aangeeft: ‘Stop!’ 

Je baby heeft natuurlijk nog geen woorden, maar maakt dit op heel veel subtiele en minder subtiele manieren aan je duidelijk. En hoe later en verder op de dag, hoe luider deze ‘Stop’ wordt gecommuniceerd. Een baby kan zichzelf nog niet goed afschermen van alle binnenkomende informatie en heeft daarbij jouw hulp hard nodig. Duizenden meters wiebelen met je baby in de draagdoek, uren sabbelen aan de borst en tientallen keren wakker in de nacht en dan weer hetzelfde neuriedeuntje totdat je baby weer een stukje verder slaapt in dromenland. 

Overprikkeling zorgt vaak voor veel lichamelijke onrust. Beentjes schoppen alle kanten op en graaiende handjes zitten overal aan. Dit zijn eerste pogingen van een baby om zichzelf te reguleren. Heel knap dus, maar ze zorgen er ook voor dat vele ouders het samenslapen opgeven. Ik hoor vaak: ‘Mijn baby slaapt niet graag samen, hij wordt er alleen maar onrustig van!’ Maar dat hoort juist! Een baby probeert zijn lijf tot rust te krijgen door te bewegen en doet dat vooral wanneer hij zich veilig bij jou voelt. Want jij weet als geen ander hoe hem te helpen wanneer het hem niet alleen lukt. 

Lieve Eline, je helpt je zoontje enorm door hem bij je in bed te nemen. Hij heeft jullie nabijheid nodig om de prikkels van de dag te verwerken. En slaap is zó onwijs belangrijk, alles wat jullie kunnen doen om hem daarbij te helpen is goed. Echt alles! Oh nee niet alles, geen jenevertje zoals ze vroeger deden hoor! 😉

Liefs     Melanie

‘Oef! Wat een pittig dametje is het, ze laat zo duidelijk weten dat het haar absoluut niet zint. Wel lekker duidelijk zo!’

‘Haar bijna continu aan me vastgeplakt hebben zorgt ervoor dat we bijna als 1 voelen, ik weet wat ze nodig heeft en wanneer ze wat wil, ik hoef er geen moment over na te denken, we groeien samen en vanzelfsprekend.’

Wil jij Oerzacht ook een vraag stellen? Er komen wekelijks heel wat vragen binnen en deze kunnen we niet allemaal persoonlijk beantwoorden helaas! We kiezen er wel regelmatig 1 uit die hier beantwoord wordt en gedeeld wordt op de socials.

Wil jij dit ook? Stuur me dan vooral een bericht!

Wil je dat je vraag sowieso wordt beantwoord? Of wil je dat een van de Oerzacht deskundigen met jullie meedenkt, of op andere manieren te hulp schiet? De mogelijkheden vind je..

 

hier