De kern van Oerzacht is de groep vrouwen die wij zijn. Wij als team zijn de worstelende kwetsbare moeders die hetzelfde ervaren of hebben ervaren in combinatie met de ervaring, deskundigheid en kennis die we in ons professionele deel van ons leven hebben opgedaan.

 

Oerzacht begon een aantal jaren geleden natuurlijk met het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’, het succesvolle boek wat overal zo enthousiast ontvangen is en alweer in derde druk verschenen is. Melanie Visscher, auteur van het boek, is eigenaar van Oerzacht. In de afgelopen jaren heeft zij een geweldig team om zich heen verzameld van bevlogen en professionele vrouwen.

Inmiddels is het een sterk en hecht team van experts. Allemaal delen ze de Oerzacht passie en blinken ze uit in hun eigen specialisatie. Door onderling kennis te delen en nauw samen te werken, ontstaat de optimale vorm om de Oerzacht passie over te brengen. Ze hebben namelijk allemaal, net als Melanie, die passie om kennis te delen, moeders te verbinden en gezinnen te begeleiden in het natuurlijk ouderschap.

oerzacht logo

Melanie Visscher

Marleen Veldstra

Heleen van Putten

Mendy Moorman

Lisette van der Werf

Melanie Visscher

Melanie is eigenares van behandelcentrum Ervaringsgericht en Oerzacht; beiden gevestigd in Apeldoorn. Oerzacht biedt begeleiding aan moeders/ gezinnen met baby’s en jonge kinderen. Online en ‘ouderwets’ tegenover elkaar. 

Zelf is zij moeder van 2 liefjes en schrijfster van het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’. 

Echt contact, creatief verbinden en fijngevoelige voelsprieten, beschrijven haar perfect. Ze werkt en schrijft vol passie en haar hart is de richtingbepaler.

‘Acht jaar geleden werd ik moeder en dat is voor mij het belangrijkste keerpunt in mijn leven geweest. Ik kon vanaf dat moment mijn hoofd verbinden met mijn gevoel.

Door de diepe liefde voor en van mijn kinderen leer ik op een andere manier kijken en kan ik mijn gevoeligheid inzetten voor de wereld in plaats van te blijven worstelen in mijn hoofd

Voor mij is alles op zijn plek gevallen en is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid. Ik begon met kennis verzamelen voor mijzelf, ik wilde zo graag snappen hoe dat kleine mensje in mijn armen in elkaar stak. Later begreep ik dat de kennis die ik inmiddels had vergaard en waar ik mijn eigen gedachtegoed mee heb gevormd niet alleen voor mijzelf was, maar dat ik daar vele medemoeders mee kon helpen. Zo is ‘Wat baby’s nodig hebben’ ontstaan en later ook Oerzacht.’

Melanie’s liefde voor (natuurlijk) ouderschap en haar passie om te verbinden met gelijkgestemde vrouwen/moeders is de drijfveer voor Oerzacht. Ze wil de kennis die zij heeft graag delen. Niet alleen door het schrijven van artikelen en boeken, maar door met die kennis moeders écht te bereiken. Verbinding maken tussen kennis, jouw gevoel en elkaar ontmoeten. 

Melanie: ‘Het is zo fijn als je je gedachten en gevoelens met iemand kunt delen. Dat je gehoord wordt door andere moeders en/of door specialisten die jou, met een flinke dosis kennis en een oprecht luisterend oor, de ondersteuning kunnen bieden waar je behoefte aan hebt. 

Oerzacht is een veilige plek. Een plek waar niks gek is. Een plek waar je kwetsbaar mag zijn waardoor je kunt groeien, als persoon en als moeder. 

Het is helemaal niet zo normaal, terwijl dat tegenwoordig wel zo lijkt, om als moeder alles maar zelf te moeten doen. Om zelf je problemen te moeten oplossen en je vragen te moeten laten beantwoorden door Google. Daartegenover is het wel heel normaal om de behoefte te voelen om jouw vragen, struggles en ervaringen te willen delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld door gelijkgestemde moeders te ontmoeten. Of eens met een expert contact te hebben als je even wat extra hulp nodig hebt, omdat je er even niet uitkomt. Oerzacht wil jou die plek bieden.’

Marleen Veldstra

Marleen is onze rots en zorgt voor de verbinding. Tussen ons als team, maar ook op de socials als eerste aanspreekpunt. Grote kans dat als je ons kent van Instagram je al eens met haar gesproken hebt! Want in contact zijn met andere moeders, ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar tips geven dat is waar Marleen blij van wordt. Maar ook wijst zij iedereen de weg in Oerzacht’land’.

Oerzacht staat voor verbinding. Met jezelf, met je kindje en met andere moeders.

Een plek om fijne kennis op te doen, waar jij je kan ontwikkelen in het ouderschap, je kan verbinden met gelijkgestemden en waar je begeleiding en steun kan krijgen.

‘Als ik terug denk aan mijn eerste ervaringen als moeder, pff die eerste dagen!

Ik had geen idee waar ik het zoeken moest, alle emoties die er door me heen raasden, de wereld die ineens totaal anders leek door de komst van ons kleine mensje

Onzekerheden die door mijn hoofd rondspookten:  ‘Doe ik het allemaal wel goed?’, amper slapen… Maar tegelijkertijd, tussen al die zoekende gedachten en gevoelens, voelde ik toch ook veel vertrouwen. Dat ‘oer’moeder-gevoel. Dit kindje, een paar weken eerder op de wereld gekomen dan wij hadden gedacht, daarvoor ben ik hier. En de rest…kan me gestolen worden. Nu, een paar jaar later, vraag ik me soms af hoe ik het toen heb kunnen volhouden, die vaak zo intense momenten, dat je even niet meer weet waar je het vandaan moet halen (oh ja, die momenten heb ik nu ook nog wel eens..). Maar dat is denk ik dat stuk Oer, elke vrouw heeft dat. 

Ik leer elke dag dat ik daarop kan vertrouwen! Vertrouwen op dat ik het goed doe, dat ik dit aankan. Vertrouwen dat ik een goede moeder ben. Vertrouwen in ons samen.  Dus ik hoef niet te kritisch op mezelf te zijn, maar juist zacht.   

Wees lief voor mezelf.  Oer-zacht  <3′

Heleen van Putten

‘De band tussen een moeder en een kind is iets wat mij ontzettend inspireert. Zelf ben ik moeder van 3 jongens. Met alledrie de jongens heb ik een andere speciale band. Logisch ook, want ieder mens is uniek!’

Er zijn niet veel specialisten op het gebied van hechting tussen baby’s en moeders die al tijdens de zwangerschap en ver daarna intensieve begeleiding kunnen bieden. Na jarenlang als hechtingsspecialist te hebben gewerkt in een moeder en baby unit in het ziekenhuis, werkt Heleen van Putten nu bij Oerzacht als hechtingstherapeut. Zij is een kei in het observeren van de (hechtings)relatie tussen moeder en kind, maar nog belangrijker: zij weet als geen ander hoe de hechting, de band tussen baby en moeder, te versterken. Zij doet dit onder andere met video-interactie begeleiding, babymassage en mindfulness en biedt trajecten zowel op ons centrum als op afstand online. 

‘Mijn zwangerschappen, het op de wereld zetten van mijn kinderen, de kraamtijd en periode daarna ervaar ik als één grote ontdekkingsreis. Hierbij heb ik ook een spiegel voorgehouden gekregen. Wat heb ik mezelf goed leren kennen door de komst van mijn kinderen. En dat zijn echt niet alleen maar de leuke dingen. Soms is die spiegel erg confronterend en dat kan best moeilijk zijn.

Mijn missie is dat een moeder haar kracht (her)ontdekt en dat de liefde voor haarzelf en haar kindje(s) weer kan stromen

Het moederschap kent helaas voor veel moeders niet alleen maar een positieve kant. Dat heb ik maar al te vaak van dichtbij meegemaakt. En ik vind het zo mooi om die moeders te ondersteunen en samen te zoeken naar meer verlichting. Want oh, wat is het zwaar als je je somber, angstig en/of alleen voelt.  

De afgelopen jaren heb ik ruim 100 zwangeren en jonge moeders mogen begeleiden die niet lekker in hun vel zaten. Dit heb ik met heel mijn hart gedaan en dat doe ik nog steeds.’

Mendy Moorman

‘Toen ik ruim 7 jaar geleden voor het eerst zelf moeder werd ervaarde ik de sterke verbinding met mijn dochter, vanaf het moment dat zij in mijn buik zat. Dit werd alleen maar sterker toen zij was geboren, zo klein en kwetsbaar dat ze was. Zo puur en krachtig tegelijk. De behoefte die ik had om te luisteren naar haar behoeften en te vertrouwen op de signalen die zij zelf gaf. Niet enkel vanuit boeken te benaderen wat nodig is, maar vooral ook vanuit gevoel, intuïtie en vertrouwen. Hierbij was het soms lastig voor mij om naar mijn eigen behoeften te luisteren en te bedenken wat ik zelf nodig had. Maar door de jaren heen heb ik mijzelf daarin steeds beter leren kennen. En dat voelt goed!’

Mendy Moorman is orthopedagoog en systeemtherapeut i.o. en richt zich op de ontwikkeling van het kind binnen het gezinssysteem. Daarnaast is ze ook docent babymassage en zet ze mindfulness in als vorm om moeders in het hier en nu in contact te brengen met zichzelf en met hun kindje(s). Voor Oerzacht heeft ze een bijzonder fijne cursus babymassage ontwikkeld.

Als er dingen anders lopen dan je verwacht als moeder, dan is dat soms moeilijk en kan het voelen als het verlies van de controle

‘Maar moet je die controle willen? Of is soms loslaten het juiste om te doen? Ik kijk graag met je mee, op een afstandje, om samen te kijken naar de onderliggende boodschap van een moeilijke situatie. Zo proberen we ieders behoeften hierin te ontrafelen en te kijken hoe naar die behoeften kan worden geluisterd en gehandeld. Hierdoor kan vaak met veel rust, liefde en aandacht een grote verandering plaatsvinden. 

Herken je dit? Dat je soms het gevoel hebt de controle te verliezen? Hoe ga jij daarmee om? Lukt het om op dat moment ook nog voor jezelf te zorgen?’

Mendy’s rol binnen Oerzacht is heel breed. Mendy is er voor ouders en kinderen die zoeken naar meer balans in hun gezin. Voor kinderen, die bijvoorbeeld moeite hebben zich staande te houden in hun situatie (thuis, basisschool, algemeen sociaal), is Mendy ook de aangewezen persoon. Ze wil graag ondersteuning bieden door samen op onderzoek uit te gaan. Zo, dat het kind zijn eigen kracht kan hervinden en sterker in zijn wereld kan staan. Mendy kijkt niet alleen naar het functioneren van het kind, maar naar het totale systeem (familie) om het kind heen. Bijvoorbeeld als er mensen in jullie systeem om jullie heen een rol hebben die je niet prettig vindt. Of wanneer het tussen jou en je partner niet lekker loopt, en dat invloed heeft op het hele gezin.

Lisette van der Werf

‘Ik heb voor Oerzacht de borsvoedingscursus gemaakt.

Als je een baby krijgt is dat een enorm ingrijpende gebeurtenis. Er is op eens een klein wezentje waar je voor moet zorgen, die afhankelijk is van jou.

Je hebt ernaar uitgekeken, maar aan de andere kant is het zo spannend. Iedereen wil het zo graag goed doen, maar hoe?

Als verloskundige stond ik al altijd bij het hele prille begin van dit proces maar als lactatiekundige kan ik nog langer bij ouders betrokken zijn om te helpen bij deze transitie.

Borstvoeding is net als een zwangerschap, iets heel natuurlijks maar ook iets ontzettend bijzonders. Net als een zwangerschap is borstvoeding iets wat soms heel soepel gaat en soms wat meer ‘voeten in de aarde’ heeft. Je kunt ervan genieten maar het kan je ook onzeker maken. Begeleiding en support is ontzettend belangrijk. Het is echter niet altijd gemakkelijk, want je krijgt als ouders zoveel adviezen, die elkaar regelmatig tegenspreken. Er is niet één beste manier maar het is belangrijk om samen te onderzoeken wat het beste bij jullie past en wat jullie wensen zijn. Als Lactatiekundige IBCLC hoop ik vele gezinnen te mogen helpen bij een mooie borstvoedingsperiode!

Daarnaast is borstvoeding zoveel meer dan alleen voeden en dat merk ik ook aan de vragen die ik krijg. Het gaat over borstvoeding maar ook over natuurlijk babygedrag, zoals slapen, onrust, huilen. Ik vind het een eer dat ik dan samen op zoek mag gaan naar hoe het zo comfortabel mogelijk kan zijn voor jullie.

In de Oerzacht Academy vind je de borstvoedingscursus die ik heb gemaakt om zo echt goed voorbereid te kunnen starten aan dit enorme avontuur.

Lactatiekundige

Info@deborstvoedingspraktijk.nl

Telefonisch bereikbaar op 06-13512332