Wat baby’s nodig hebben

Alle kennis en praktijk om jouw baby precies te geven wat hij nodig heeft voor een      blij en fijn leven.

 • Zwanger en je wilt je voorbereiden met goede kennis?
 • Je wordt onzeker van zoveel meningen en adviezen? Iedereen claimt het beste te weten voor jouw baby?
 • Je baby huilt veel, slaapt slecht en zit niet lekker in zijn vel?
 • Je wilt weten hoe je een echt goede hechting tot stand brengt en houdt?
 • Je voelt je eenzaam en moe en kan wel wat hulp gebruiken?
 • Er is zoveel veranderd, hoe moet je hiermee omgaan?
 • Het is niet altijd een roze wolk, hoe ga ik om met mijn grijze wolk?
 • Wat is normaal? Ik weet niet of dit gedrag van mijn baby wel oké is, moet het opgelost worden?
 • Als ik echt naar mijn eigen gevoel luister dan ben ik in de ogen van de meerderheid in deze maatschappij niet normaal. Klopt dit wel? Wat is er eigenlijk normaal bij een baby en bij mij?

 

Zo kan het ook:

Melanie: ‘Stel je eens voor dat ik je hand neem, bij je ga zitten en rustig met je ga praten over wat je baby nu eigenlijk echt nodig heeft. Dat je langzaam ontspant en je gesterkt voelt door goede kennis. Dat je meteen instinctief voelt dat deze wetenschappelijk onderbouwde informatie klopt met wat je zelf ook voelt. Je pakt je baby op en hij voelt je rust. Je kleintje ontspant en valt in je armen in slaap. Je ruikt de heerlijke babygeur en weet dat jullie zó diep verbonden zijn. Samen kunnen jullie elke hobbel aan.’

 

 

‘Sensitieve responsiviteit klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet, het is gewoon heel goed kijken met een open blik, voelen en daarop inspelen.’

 

‘Meest gestelde vraag? Is dit wel normaal? En negen van de tien keer is mijn antwoord ja. Gelukkig kan ik ook vaak snel uitleggen waarom en wat er aan het ontwikkelen is in dat minibrein.’

Wat elke moeder wil

Of je nu net zwanger bent of al in de ogen van je kleintje aan het staren bent. Iedere moeder wil het beste voor haar kind. En iedere vrouw zal daar haar stinkende best voor willen doen. Tegelijkertijd kun je niet alles weten, of misschien heb jij je gewoon nog helemaal niet verdiept in dit hele babygebeuren. Geen nood, je zult merken dat er busladingen experts rondlopen. En allemaal bereid om jou met raad en daad bij te staan met al je babyvragen. Hierin schuilen wel een paar problemen.

 1. Er zijn heel veel meningen
 2. Ze zijn grotendeels ontstaan uit een eigen ervaring of gebaseerd op wat ‘hoort’
 3. De meeste meningen gaan uit van een probleem wat opgelost moet worden
 4. Ze spreken elkaar tegen
 5. Ze komen niet van degene die jouw baby het beste kent
 6. Er zijn adviezen die ronduit schadelijk voor je baby zijn
 7. Meningen kunnen goedbedoeld zijn, maar niet aansluiten bij jouw wensen en behoeften

 

 

Wat maakt dit project anders?

Het project wat baby’s nodig hebben is ontstaan om elke moeder kennis aan te reiken die helder, duidelijk en voortkomt uit de nieuwste wetenschappelijke inzichten en tegelijkertijd diepgeworteld is in ons DNA. Niet om te vertellen hoe jij het moet doen en welke keuzes je moet maken, maar wel om je de juiste informatie te geven zodat jij zelf kunt bepalen wat jij wil en wat jouw baby nodig heeft.

Wat wil ik bereiken?

‘Mijn passie is het verzamelen, vertalen en delen van de juiste informatie met iedereen die wil luisteren. Ik ben een echte verbinder; van kennis, maar vooral van mensen onderling en misschien wel het allerbelangrijkste, ik wil jou verbinden met wat je voelt, vindt en wil. Dat doe ik in mijn praktijk, in het moeder- en babycentrum en dat doe ik ook in mijn artikelen, met het boek en met de online cursus. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken en raken met de nieuwste kennis en oeroude (vergeten?) inzichten. Ik wil inspireren en bekrachtigen. Je helpen met het aangaan van een duurzame verandering in je leven en in dat van je kinderen.’

Elke moeder zou moeder mogen worden temidden van een groep ervaren, warme en betrokken moeders. Die haar de kennis overdragen van generaties moeders voor haar. Een warm en liefdevol bad waarin jij het proces van het moeder worden je mag eigenmaken. Waarin jouw unieke eigenschappen de kennis aanvullen en completer maken. Zo ben je niet alleen de nieuwste onervaren mama, maar ook de deskundige van jouw eigen situatie. Jij deelt deze kennis over jouw gezin en groeit rustig en veilig naar zelf een ervaren moeder zijn.

‘Ik had het graag ervaren, maar zo gaat het helaas tegenwoordig niet meer…’

 En waarom eigenlijk niet?

 ‘Nou Melanie, ik woon nu eenmaal niet in een huttendorp in Afrika. En dat wil ik ook niet, ik woon hier.’

 Een land vol kennis en ervaren moeders. Maar ook een land waar een moeder zelf moet uitvogelen wat dat moederschap nou allemaal inhoudt. Alsof we allemaal op ons eigen eilandje leven.

Met dit project gaan we, met wat hulp van andere ervaren mama’s, onze kennis met je delen. Kennis uit het nieuwste wetenschappelijke onderzoek en kennis wat al jaren teruggaat in de geschiedenis van het mama zijn. Fijne steun en informatie tijdens jouw matrescence, je proces van het moeder worden. Zodat jij je er niet alleen voor voelt staan. (En toch niet naar Afrika hoeft te verhuizen)

Niet weten wat je baby echt nodig heeft kan zorgen voor veel stress, verdriet en onrust bij jullie allebei

 • Een baby die niet krijgt wat hij echt nodig heeft zal zich niet goed ontwikkelen, zijn hersengroei blijft achter en hij heeft een verhoogde kans om later psychische- gedrags- en gezondheidsproblemen te ontwikkelen.
 • Een gespannen baby zorgt voor een gespannen moeder. Jullie zijn zo op elkaar afgestemd dat jullie elkaar continu beïnvloeden. En dat werkt beide kanten op.
 • Te veel stress leidt op lange termijn tot een stresssysteem wat extra gevoelig wordt ingesteld en die effecten zijn levenslang merkbaar.
 • Je kunt steeds minder genieten van de babytijd.
 • Je voelt je altijd moe
 • Er is onbegrip uit je omgeving en je voelt je onvoldoende gesteund
 • Een baby die niet krijgt wat hij nodig heeft huilt veel meer
 • En slaapt veel slechter (en jij dus ook)

 

Stel je eens voor

Dat je meer ruimte hebt om te genieten van je baby. Dat je kunt ophouden met overleven. Dat je energie beter verdeeld is en dat je dus ook energie hebt om in jezelf te stoppen. Dat je echt snapt hoe je baby in elkaar zit en wat hij nodig heeft. Wat je kan doen om je baby de beste start te geven die maar denkbaar is.

 

Jarenlang opgedane kennis en praktijkervaring in 1 boek en in 1 cursus gestopt

Zo’n boek schrijven dat doe je niet in een paar maanden. Er gaan jaren aan onderzoek, inzichten en studie aan vooraf. In die jaren heeft Melanie nieuwe theorieën mogen ontwikkelen op het gebied van baby’s en hun moeders. Echt nieuw en toch komen al deze nieuwe inzichten voort uit keiharde wetenschap. En dat is wel zo prettig, daar kun je namelijk op vertrouwen. Het is niet de zoveelste nieuwe mening. En we beloven je, je gaat zelf voelen dat het klopt, want ze komen ook nog eens overeen met onze eigen oeroude instincten. En dat maakt het simpel en puur.

 

Melanie gaat onderdeel van jouw stam uitmaken en geeft je kennis en praktische tools zodat je:

 

 • Zekerder bent als moeder
 • Durft te vertrouwen op jezelf
 • Kunt staan achter de keuzes die je maakt voor je gezin
 • Beter kunt zien wat je baby van je nodig heeft en dat scheelt een heleboel stress en huilen bij je baby
 • Je minder moe zal zijn
 • Je geïnspireerd zal voelen
 • Je verbonden voelt met moeders als jij

Het gevolg bij je baby?

 • Hij zal tevredener zijn
 • Veilig gehecht raken
 • Je baby voelt zich gezien en gehoord
 • Hij huilt minder
 • Ervaart minder stress
 • Je baby zal zich optimaal ontwikkelen

Samen leggen jullie de basis voor de rest van een liefdevol en gezond leven

 

Zeer uitgebreide beschrijving van de evolutie en biologie van baby’s en kleine kinderen. Antwoord op de vraag waarom baby’s doen wat ze doen. Geruststellend om te lezen dat het volkomen logisch en natuurlijk is van je kind om bijvoorbeeld vaak te willen drinken en niet alleen te willen zijn. Wanneer je dit boek gelezen hebt kijk je heel anders naar (het gedrag) je baby dan daarvoor!
De tweede helft van het boek geeft praktische handvatten om de theorie in praktijk te brengen. Niet alleen voor pasgeboren baby’s maar ook voor jonge kinderen.
Een aanrader voor iedere ouder!

Prachtig boek, je hebt echt geen ander boek nodig. Ik wens voor alle babys dat hun ouders dit boek lezen. Zo duidelijk, je krijgt er enorm veel zelf vertrouwen van en volgens mij hele blije goed gehechte kindjes. Ook mooi om kado te geven aan aanstaande ouders, gewoon doen!

Dit is het boek waarvan mensen met oudere kinderen zullen zeggen: “Had ik dit maar gelezen toen we nog in de babyperiode zaten.” Het is een feest der herkenning én erkenning over hoe ouders en baby’s de eerste bijzondere periode samen ervaren en wat zij meemaken. Je raakt nog meer ingespeeld op en bewust van wat jouw baby nodig heeft. Ik heb veel boeken gelezen over de verschillende ontwikkelingsfases die baby’s doormaken en hoe deze positief te stimuleren. Maar ik heb nog nooit een boek gelezen waarin het zo goed onderbouwd en helder wordt uitgelegd zoals het in dit boek is beschreven. Een prachtboek om te hebben of om cadeau te doen.

En waarom neem jij dit behoorlijke karwei op je?

‘Omdat ik zo ontzettend veel hou van mijn kinderen. Ze wil geven wat ze echt nodig hebben. Maar mijn liefde houdt niet op bij mijn eigen kinderen. Ik wil het beste voor elk klein puur mensje wat hier op aarde komt. Ik heb zo ontzettend veel passie voor nieuwe moeders, ik zie de worstelingen en onzekerheid en wil niets liever dan ze kennis aanreiken. Zodat je kan gaan vertrouwen op je eigen gevoel, op je nieuwbakken moederlijf, op je oeroude moederinstinct. En, (met het gevaar dat ik nu wat al te idealistisch klink) Ik wil mijn steentje bijdragen, de maatschappij wat zachter en liefdevoller maken, 1 baby per keer.’

 

Het project wat baby’s nodig hebben bestaat uit een boek en uit een online cursus.

 

Het boek

Baby’s hebben geen gebruiksaanwijzing en toch lijkt iedereen ernaar op zoek te zijn. Er zijn honderden boeken geschreven die allemaal de oplossing voor het ene na het andere babyprobleem beloven. Er is alleen iets wat al die schrijvers over het hoofd zien. Baby’s hebben geen problemen, het is de maatschappij die een probleem met baby’s heeft. In dit boek nemen we een compleet andere invalshoek, namelijk die van de baby. Wat heeft een baby echt nodig om zich helemaal in zijn volle potentieel te ontwikkelen? Om een leven lang gelukkig te kunnen zijn? Na het lezen van dit boek weet je meer over je baby dan de meeste ‘deskundigen’ en dat zal jullie helpen om je eigen pad te bewandelen, samen met je baby. Je leert de achtergronden van de blauwdruk van je baby, krijgt veel kennis en steun om goed geïnformeerd te kiezen voor jouw eigen uitgangspunten en opvoeding. Maar het helpt je vooral op een speelse en fijne manier de manier voor jou gezin te vinden om je kind een zo goed mogelijke start te geven in zijn leven. Wil jij het boek nu graag kopen?

Dat kan hier!

 

 

 

De online cursus

Deze cursus is een praktische ontdekkingsreis met je kind. Geen vast stramien of opgelegde protocollen, maar gewapend met de beste kennis ga je samen op onderzoek uit. Je gaat de gebruiksaanwijzing van jouw unieke kind ontdekken. Niet vanuit hoe de maatschappij vindt hoe jij je kind moet trainen opvoeden, maar hoe de natuur werkt. Hoe jouw baby werkt. Centraal in deze cursus staat dan ook het heel goed leren kennen van je kind en heel veel tijd met hem doorbrengen. Samen met de vaardigheden die we je aanreiken kun je dan zelf gaan ontdekken wat voor jouw kind wel of niet werkt. Je mag natuurlijk helemaal zelf kiezen wat je met de informatie uit deze cursus doet. Het enige wat wij doen is je vertellen over het creëren van de optimale omstandigheden. Maar het is aan jou om hiervoor te kiezen en het precies zo af te stemmen op jouw kind.

Hoe zit de cursus in elkaar?

Het is naast de theorie van het boek een cursus die je helpt met je eigen proces van het moederschap. Het maakt je bewust, laat je stil staan en de focus leggen op wat jij echt belangrijk vindt. De begeleiding die Melanie biedt is alsof ze deel uitmaakt van jouw stam. Ze helpt je je eigen kracht te vinden, erop te vertrouwen en deze in te zetten. De cursus is dus een aanvulling op het boek. Gesterkt door de kennis uit het boek ga je in de cursus praktisch aan de slag. Je leert echt te kijken naar je baby en naar jezelf, je leert te vertrouwen op je moedergevoel en jouw eigen unieke baby precies datgene te geven wat hij nodig heeft.

 • 12 volle videolessen waarin ik je stap voor stap mee neem in de wereld van je baby (Die gelijk staan aan 12 sessies van begeleiding in Melanie haar moeder- en baby centrum)
 • Meer dan 30 praktische opdrachten waarmee je actief met je baby aan de slag kan gaan

 

Ik wil deze cursus!

Met dit boek en de bijbehorende online cursus leer je hoe je baby echt in elkaar steekt, wat je baby nodig heeft. Wat normaal is en hoe je zelf de expert van je eigen kind wordt. Je leert te vertrouwen op je eigen gevoel en kunde.

Niemand bepaalt wat het beste is voor jouw kind, niet de buurvrouw, de wijkverpleegkundige of de rest van de maatschappij. Wat dat betreft, ik bepaal het zeker ook niet! Jij bent zijn moeder. Ik geef je de kennis zodat je zelf bewust je richting kan bepalen.

Snapshots uit de cursus

De cursus bestellen?

Dat mag hier

‘Ik ben allergisch voor gouden oplossingen die voor elk kind werken’

Melanie: ‘Dus daar begin ik ook niet aan. Ik geef je de juiste fijne kennis, een goede fundering zodat jij actief aan de slag kan met de opdrachten. Geen kind is te trainen, te kneden tot het juiste exemplaar wat precies voldoet aan wat de maatschappij prettig vindt of nodig acht.’

 

Wat dan wel?

 

 • Je kunt lekker vanuit je luie stoel alle informatie opslurpen die Melanie de afgelopen jaren voor je heeft uitgezocht en vertaald. Ze neemt je elke les verder mee in de wereld van je baby en helpt jullie stap voor stap.
 • Het is heel moeilijk om de juiste begeleiding te vinden in al het aanbod. Deze cursus geeft je een uitstekende basis mee en dat bespaart een hoop geld aan trainingen en andere onzin.
 • Je zal je minder alleen voelen, hoeft niet zelf alles uit te vogelen en kan deze energie stoppen in wat echt belangrijk voor jullie is.

 

Wat ga je allemaal leren (en doen?)

 • Hoe uniek en bijzonder jouw baby is en hoe hij toch deel uit maakt van een groter geheel in les 1
 • Hoe je baby prikkels verwerkt en jij gaat leren hoe je dat bij je baby kan zien.  In les 2
 • Hoe jij je baby kunt helpen met omgaan met prikkels, met stress en hoe je hem kan kalmeren en optimaal kan laten ontwikkelen.In les 3
 • Een consult lactatiekunde, alsof je je eigen lactatiekundige op bezoek hebt. In de vierde les
 • En dan je eigen draagconsult.Die je zo vaak kunt herhalen als je wilt. Kun je eindelijk die verdraaide knopen onder de knie krijgen. In les 5
 • Alles over slapen.We staan stil bij wat normaal is, we hebben het over een gezonde slaapontwikkeling en over samen slapen. In de zesde les

En dan zijn we pas op de helft!

 • Ontwikkeling We gaan erachter komen hoe jouw baby zich ontwikkelt. We kijken naar de gevolgen van de ontwikkeling op zijn gedrag en wat er nodig is om deze ontwikkeling optimaal te laten verlopen. Hoe krijg je een gelukkig kind wat in evenwicht is en het lekker op school doet? Dit alles in les 7
 • Deze les zit tjokvol stevige hechting, onvoorwaardelijke liefdeen de emotionele basisbehoeftenleren kennen van je kleintje. Je vindt het in les 8
 • Sensitieve responsiviteit in de praktijk brengen. Je kind lezen als een boek. Zien, horen en voelen wat zijn behoeften zijn en daar feilloos op in spelen in les 9
 • Een goede emotieregulatieis een belangrijke voorwaarde om een gelukkig kind te hebben, maar hoe help je je baby hierbij? We leren het in les 10
 • In les 11 sta jij centraal. Ik leer je volledig in het hier en nu kunnen staan en ruimte maken en aandacht geven aan jezelf.
 • De laatste les gaat helemaal over het vinden van jouw stam. Hoe vraag je hulp en wat voor een stam wil jij eigenlijk?

Het was niet makkelijk om de cursus in een paar zinnen samen te vatten. Er zit namelijk zoveel meer in! Bovendien zitten er meer dan 30 (eigenlijk bijna 40) opdrachten in waarbij je begeleid wordt in deze prachtige ontdekkingsreis samen met je baby.

Wil jij de cursus bestellen?

Ik wil deze cursus!

Alles op een rij

 • Het is een online cursus, je bekijkt de filmpjes waar (op de wc) en wanneer (kan zelfs midden in de nacht) en hoe (lekker in je pyama) jij wilt.
 • Je kunt ze zo vaak stilzetten of opnieuw aanzetten als je wil.
 • Toegang tot twaalf uitgebreide lessen, waarin alles (alles!) aan bod komt wat je moet weten om je baby een droomstart te geven.
 • Prachtige beelden van echte moeders met hun baby’s die je het gevoel geven dat je deel uit maakt van een fijne groep
 • De allerbeste, up-to-date informatie op het gebied van baby’s
 • Op elk moment van de dag toegang tot de informatie die jij nodig hebt. Tijdens je zwangerschap, maar ook daarna, als je nog een keer (of tien) iets terug wilt kijken.
 • Kijken vanuit jouw eigen luie stoel, in je eigen huis, met alle privacy die jij nodig hebt. Of juist met je partner erbij.
 • Bijna 40 praktijkopdrachten waarbij je stap voor stap je kindje (en jezelf!) beter leert kennen.

Geen harde methodes om je kind gedrag aan of af te leren, maar juist liefde en je natuurlijke instict gebruiken om je kind te begrijpen en te steunen.

Reageren op je kind, luisteren naar je moederhart en doen wat goed voelt, in plaats van wat snel werkt.

Een ander geluid, een echt geluid! Een aanrader.

Na het lezen van dit boek en/of het volgen van de cursus voel je je zekerder als moeder, durf je te vertrouwen op jezelf en de keuzes die je maakt met je gezin. Je baby zal tevredener zijn, goed gehecht en zich gezien en gehoord voelen.

Je zal beter kunnen zien wat je baby echt nodig heeft en dat scheelt een heleboel huilen en stress voor je kleintje. Het gevolg? Je baby zal zich optimaal kunnen ontwikkelen, gelukkig zijn en daarmee leg je de basis voor de rest van zijn liefdevolle en gezonde leven.

Het boek is verkrijgbaar bij je lokale boekwinkel, bij online boekhandels en bij Kiind

Koop bij Bol