Over Ervaringsgericht
Ervaringsgericht is een behandelcentrum waar direct toegankelijke psychologische zorg geboden wordt. De doelgroep bestaat uit kinderen, jongeren en volwassenen die hulp nodig hebben bij het omgaan met psychische problemen die zij ervaren in het (dagelijks) leven. Problemen worden op verschillende manieren aangepakt
In de ervaringsgerichte therapie pakken we de problemen aan op alle niveaus. Door er samen over te praten, én door het doen van oefeningen. De therapie is ervaringsgericht en dat betekent onder andere dat het gesprek een onderdeel is van behandeling naast andere werkvormen die gericht zijn op het beleven van wat je voelt, denkt en doet. Want niet alles wat je voelt is rechtstreeks in taal uit te drukken. Psychische problemen uiten zich op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door spanning in je lijf, zorgelijke gedachten of moeite met het uiten van je emoties.
|Ervaren betekent, doen, beleven, voelen en ontdekken|
In de ervaringsgerichte therapie pakken we de problemen aan op al deze verschillende niveaus. Ervaren betekent, doen, beleven, ontwikkelen, voelen en bij jezelf ontdekken. Door er samen over te praten, én door het doen van oefeningen. Met deze nieuwe kennis ga je op zoek naar andere manieren van omgaan met datgene wat jij moeilijk vindt en wat past bij wat jij wilt in het leven.
Kinderen (3 t/m 11 jaar)
Als ouder kun je je flink zorgen maken over je kind. Je merkt dat je kind niet lekker in z’n vel zit. Sommige kinderen trekken zichzelf terug, ze zijn angstig, verdrietig of hebben vaak hoofd- of buikpijn. Andere kinderen laten door boosheid, schreeuwen of niet meer luisteren zien dat het niet goed met ze gaat. Wanneer deze klachten niet vanzelf overgaan, kan het fijn zijn hulp in te schakelen.
Jongeren (12 t/m 17 jaar)
Je kunt behoorlijk in de knoop zitten met jezelf. En dat kan op zoveel verschillende manieren. Wanneer het je niet lukt om tevreden te zijn, je voelt je ongelukkig of je weet niet de juiste manier om met lastige situaties om te gaan. Ben je op een punt aangekomen dat hoe goed je zelf ook je best doet, het gewoon niet meer lukt? Weet je stiekem ook wel dat je hulp kan gebruiken? Niet tof natuurlijk en zeker ook niet makkelijk. Want je bent niet gek of zo. En wilt ook echt niet dat iemand dat van je denkt.
Volwassenen
Psychische problemen uiten zich op verschillende manieren Bijvoorbeeld door spanning in je lijf, zorgelijke gedachten of moeite met het uiten van je emoties. Wanneer je geen contact maakt met wat je voelt dan kan dat leiden tot niet kloppende gedachten en aangepast gedrag. Je leidt je leven niet meer zoals je dat zou willen, maar bent voortdurend bezig om je aan te passen, om moeilijkheden te vermijden, al je energie te stoppen in overleven, jezelf te verdoven of je rent van probleem naar probleem. Je kunt dan het gevoel hebben alle controle over je eigen leven kwijt te zijn. Je leven loopt niet (meer) zoals je wilt Het is van groot belang om contact te maken met lichamelijk en emotioneel gevoelde ervaringen en deze een betekenis te geven in je leven. Wanneer je geen contact maakt met wat je voelt of wanneer wat je voelt je helemaal overspoeld, dan kan dat leiden tot niet kloppende gedachten en aangepast gedrag. Je leidt je leven niet meer zoals je dat zou willen, maar bent voortdurend bezig om je aan te passen, om moeilijkheden te vermijden, al je energie te stoppen in overleven, jezelf te verdoven of je rent van probleem naar probleem. Je kunt dan het gevoel hebben alle controle over je eigen leven kwijt te zijn