Je baby in het vierde trimester wil bij je zijn

 

’Heel ontspannen beweeg ik me in mijn natte  donkere wereld. Ik trappel wat met mijn beentjes door het warme water en ik voel dat ze worden opgevangen door een stevige, zachte wand. Dit is mijn veilige wereld. Samen voelen wij ons één.’

Wat een heerlijk leven heeft je baby bij jou in je buik. Altijd de juiste temperatuur, nooit overprikkeld, geen honger of dorst. Alles wat hij nodig heeft is er altijd. Hij hoeft niet te wachten op eten of naar lucht te happen. Er is geen verleden of toekomst, er is alleen een heerlijk rustig kabbelend nu. Maar ergens zal het bijzondere moment aanbreken voor je kleine baby om kennis te gaan maken met jouw buitenkant en de grote wereld om jou heen.

 

Jouw baby op het juiste moment

Er wordt weleens gezegd dat je baby prematuur geboren wordt. ‘Hij is nog niet af!’

Daardoor kun je misschien gaan denken dat hij eigenlijk nog langer in je baarmoeder had moeten zitten. (Als we maar niet zo’n smal geboortekanaal hadden) Maar nee, dat klopt eigenlijk niet, zegt nieuw onderzoek. Het klopt wel dat je baby nog heel veel moet groeien en zich verder moet ontwikkelen voordat hij ‘af’ is, maar hij komt niet te vroeg, nee, hij komt precies op het juiste moment. Het is de bedoeling dat je baby na de geboorte verder ontwikkelt búiten de baarmoeder. Wel kun je stellen dat de eerste maanden buiten de baarmoeder tellen als een ‘vierde trimester’. Deze periode, de kraamtijd, kun je heel bewust vormgeven, zodat jouw baby zich vertrouwd en welkom voelt, en zich goed kan ontwikkelen.

 

Afstemmen op je omgeving

Moet je je eens voorstellen dat je niet hier, maar op een heel andere plek op deze wereld geboren zou zijn, zou je dan anders zijn? Het antwoord hierop is ja, heel anders. Een baby komt onaf op de aarde zodat hij zich nog helemaal kan aanpassen aan precies die omgeving waarin hij geboren wordt. Je baby heeft ervaringen nodig om ingeregeld te worden. Ingeregeld? Het is toch geen auto? Nee jouw baby zit vele malen meer ingenieus in elkaar dan welk apparaat dan ook. Hij kan zich aanpassen aan elke nieuwe situatie, mits hij de juiste ervaringen op de juiste momenten aangeboden krijgt. Maar hij heeft wel ervaringen nodig om alle systemen in zijn lichaam af te kunnen stellen in harmonie met zijn omgeving.

 

 Je baby is heel kwetsbaar

Dat je baby geboren wordt op het moment dat hij zich nog volledig kan aanpassen aan de omgeving heeft wel grote gevolgen voor hem. In zijn prille begin is hij namelijk nog een heel primitief wezentje dat op zijn omgeving reageert met reflexen. Zijn hersenen zullen nog enorm groeien, maar nu is hij nog enorm kwetsbaar. De ervaringen die hij zal opdoen bepalen hoe zijn interactie met zijn omgeving in de rest van zijn leven zal verlopen. Hoe gelukkig hij zal worden, of hij innige vriendschappen zal hebben, hoe hij met zijn emoties om kan gaan, of hij met plezier zal leren. Die eerste jaren beïnvloeden alle jaren die daarop volgen. En wat heeft je baby dan nodig? Dat zal jij je nu vast al afvragen. Nu heb ik daar een heel boek over geschreven, dus er is geen kort antwoord dat de hele lading dekt, het is namelijk een soort van dans tussen twee unieke persoonlijkheden. Jij neemt jouw karakter en al je ervaringen mee en je baby is een net zo’n uniek schepseltje, met zijn eigen manier van ervaren, leren en voelen.

Wat heeft jouw baby nodig?

Jouw baby is natuurlijk uniek, maar tegelijk hoort hij onmiskenbaar tot onze soort en heeft hij heel universele behoeften.

Dus: Wat heeft je baby nodig? Of kan ik beter zeggen: Wat heeft elke baby nodig? En is dat hetzelfde als vragen: Wat vindt de maatschappij dat een baby nodig heeft?

Bedenk dat wanneer je baby geboren wordt, die net zo goed in China, Afrika als in Lutjebroek zou kunnen zijn. In de 21e eeuw, de middeleeuwen of in de oertijd. Elke baby start nog zo’n beetje hetzelfde. Tijdens het vierde trimester gaat je baby zich aanpassen aan de tijd, plaats en cultuur waar hij in opgenomen is. Maar het prille begin is allereerst een kwestie van heel goed reageren op je baby alsof het een oerwezentje is. Wat heeft een oerbaby nodig, en hoe doet een oermoeder?

Wij vinden er met z’n allen heel veel van, baby’s. En we denken er, ook weer met z’n allen, heel veel van te weten. Iedereen lijkt tegenwoordig wel een baby-expert te zijn. Als pasgeboren moeder word je dan ook vriendelijk bestookt met goede raad en dwingende adviezen. Je zou bijna denken dat je als nieuwe moeder alles nog moet leren, jij bent immers nieuw in dit hele babygebeuren.

 

Je hebt het in je

Wees gerust! Jouw lijf is zich haar hele leven al aan het voorbereiden om moeder te worden. En bij dat lijf horen ook je hersenen; je geest. Bovendien: Jij bent het product van vele generaties voor jou, die allemaal het beste van het beste, genen-gewijs, aan jou hebben doorgegeven. Al jouw parentingskills zijn gepolijst en opgewreven tot ze glommen en toen in een mooi DNApakketje verpakt en afgeleverd. In jou zit een plan verwerkt, een blauwdruk. En daarin staat precies vermeld, hoe je dat moet aanpakken, dat moederen.

 

Simpel.

 

Aan de slag dan maar.

 

Maar.

 

O ja, je weet niet meer zo goed hoe je naar jezelf moet luisteren, vertrouwen in je eigen oerinstinct en tegelijk ook naar de moderne dokter. Wat je wel weet is dat je wel zo ontiegelijk belachelijk veel van dit kleine kwetsbare schepseltje houdt en dat je niets wil doen om hem te schaden. Luisteren naar de expert dan maar? Of naar die vele moeders die voor jou een eigen kindje op de wereld hebben gezet?

 

De beste babyexpert die ik ken

Ik ken zelf maar één echte expert op het gebied van baby’s. Zij is echt fántastisch! Werkt 24/7 met je baby, weet hoe jij je baby in slaap krijgt en hoe je hem kalmeert wanneer hij zo verschrikkelijk moet huilen. Ze weet alles over baby’s; Voelt het wanneer een baby honger, kou, ellende of overprikkeling ervaart. Ze kan zijn hartslag, spijsvertering, hersengroei en ademhaling regelen. Zij bepaalt of hij later gevoeliger is voor stress en innige vriendschappen zal hebben. Ze leert de baby hoe hij zich kan gedragen, hoe hij met plezier leert en hoe dat zit met sociaal doen.

 

Als ik je haar mag aanraden…

 

Haar naam is Mama. Jij bent de enige die zó’n diepe verbinding aangaat met je baby dat je direct invloed uitoefent op je baby zijn welbevinden. En daarom is het van het allergrootste belang dat jij durft te vertrouwen op die oerkennis die in je zit. En dat je precies weet wat je baby van jou nodig heeft. Het belangrijkste antwoord op de vraag: ‘Wat heeft je baby nodig?’ is dan ook: Diegene die er fysiologisch en psychologisch voor gemaakt is om haar eigen baby te zien, voelen, horen en ruiken en daar precies goed afgestemd op kan reageren, zijn moeder -Jij.- Omdat jij als geen ander in staat bent om hem te laten floreren, nu en in de rest van zijn mooie, (liefde)volle leven.

 

Zachte overgang

De geboorte is niet het begin van het leven van jouw kleintje, wel het begin van het leven buiten jou. De overgang van het derde naar het vierde trimester. Je helpt je baby om vol vertrouwen het leven op aarde te starten, door zijn nieuwe leven buiten de buik ook heel vertrouwd aan te laten voelen. Omring je baby met de elementen die er voor zijn geboorte ook volop waren: jouw stemgeluid, jouw voeding (via de navelstreng of via de borst komen de smaken die jij kiest automatisch bij je baby terecht), jouw ritme van ademhalen, bewegen en slapen. Je baby heeft het nodig om zich continu veilig en vertrouwd te voelen en er is geen grotere garantie op een gelukkig leven dan je geliefd en gekoesterd voelen. Omgeef je met al die ingrediënten die voor jou en je baby bijdragen aan rust, herstel en een zachte overgang. Wanneer jij je baby dicht bij je houdt, zijn huid op de jouwe, help je hem heel rustig wennen, geef je je baby de veiligheid die hij nodig heeft en bouw je verder op het fundament van de veilige hechting die al in jouw buik is gestart. Je helpt hem ‘herinneren’ aan de warme koestering van binnen in jouw buik door samen met hem in bad te gaan, hier mag hij bijkomen van alle nieuwe ervaringen en samen met jou, vol vertrouwen, de toekomst tegemoet te zien.

En zullen we dan afspreken dat ik achter jou sta, dat ik je de kennis doorgeef die jou deze kracht geeft? Kom maar bij mijn stam, bij ons is het warm en fijn, wij gaan jou laten voelen dat je het kunt en dat je niet alleen bent!

Liefs,

Melanie

 

Ik wil je zelfvertrouwen geven en volledig in je kracht zetten. Met kennis gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over moeder en baby in plaats van adviezen van ‘experts’ die zich baseren op de ‘wensen’ van de maatschappij. Misschien maken we geen deel meer uit van een stam waarin deze kennis wordt doorgegeven van vrouw op vrouw, maar laat mij dan jouw stam zijn. Je empoweren met krachtige kennis om jouw baby te geven wat hij echt nodig heeft.

 

De emotionele basisbehoeften

‘Mama, dit is wat ik nodig heb:’

  • ‘Ik wil me veilig voelen en me goed kunnen hechten aan anderen.’
  • ‘Op de momenten dat ik hier aan toe ben, wil ik de ruimte krijgen om me te ontwikkelen naar wie ik wil en kan zijn, het gevoel hebben dat ik trots mag zijn op wat ik kan.’
  • ‘Ik wil dat mijn gevoelens gezien, gehoord en erkend worden. Dat ik mijn behoeftes mag uiten en dat ze vervuld worden.’
  • ‘Geef mij de vrijheid om vrij en spontaan te spelen, een blij en vrij kind te zijn.’
  • ‘Ik heb grenzen nodig en hulp bij mezelf reguleren wanneer ik dit nodig heb.’

 

‘Kijk naar mij, zie wie ik echt ben. Heb me lief en koester me. Laat me kind zijn. Laat me groeien en bloeien in je liefdevolle armen. In jouw veilige warme nest zal ik me ontwikkelen tot alles wat ik kan, mag en wil zijn.’

 

 

  • Deel via

Lees ook

In vrijheid leren

Ik ben één met mijn moeder, ik weet niet waar zij begint en ik eindig. Mijn wereld is niet groter dan mijn mama en ik. Wij zíjn de wereld.     Onze wereld is niet klein, of besloten, zij is […]

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met jullie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’   (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je […]

De kracht van een moeder

Wanneer je baby onrustig is en veel huilt, en jij de wanhoop nabij bent.   Haar huidje lijkt wel strak te staan, als een canvas wat te hard om de latten is gespannen. Haar ademhaling voelt ongemakkelijk, het is zó […]